Recept: Piščančji suhe rezine (jerky) - pasji priboljški

Monoproteinski prigrizek brez dodatkov, ki ga bo vaš pes naravnost oboževal.

Two dogs watching the jerky

Če imate radi svojega psa, je izdelava domačih priboljškov verjetno enostavna rešitev, da jim zagotovite okusen in zdrav užitek v vsakem grižljaju.

Priboljški s piščančjim mesom so eden najpreprostejših zdravih prigrizkov za vašega kosmatinčka, ki jih lahko pripravite doma. Vse kar potrebujete je nekaj piščančjih prsi, po možnosti iz organskega piščanca, da se izognete antibiotikom, deska za rezanje, oster nož, zamrzovalnik in pečica ali cvrtnik.

Sestavine

100 g piščančjih prsi – piščančje prsi brez kosti in kože, po možnosti organske pridelave.

Narezali jih bomo na zelo tanke rezine. To najlažje storimo tako, da jih za eno uro postavimo v zamrzovalnik, preden jih narežemo.

Navodila za pripravo v pečici

1. Piščančje prsi sperite pod hladno tekočo vodo.

2. Položite jih na kuhinjsko brisačko za enkratno uporabo in jih osušite.

3. Prsa dajte v plastično vrečko in jih za eno uro postavite v zmrzovalnik.

4. Vzemite piščančje prsi in jih položite na desko za rezanje.

5. Pečico vključite na 100°C z možnostjo ventilacije, če je na voljo.

6. Za to količino mesa boste potrebovali samo 1 pekač, zaščitite ga s peki papirjem

7. Piščančje trakove začnite rezati z ostrim nožem. Želimo enakomerne tanke rezine debeline okoli 3 mm. Rezine režite proti vlaknom, ne v smeri vlaken.

8. Rezine zložite na pekač, med njimi pustite malo prostora.

9. Pladnje postavite v pečico za približno 2-3 ure, na polovici rezine obrnite. Če želite pospešiti postopek, lahko med sušenjem nekajkrat odprete pečico, da vlaga zapusti pečico. Čas bo odvisen od debeline in enakomernosti trakov, ki ste jih odrezali.

10. Rezine so posušene, ko so trakovi skoraj prozorni in oranžne barve. Noben del piščanca se ne zdi vlažen.

(*Zakaj meso vedno speremo pod tekočo vodo? S tem se znebimo umazanije iz klavnice, odstranimo pa tudi drobne morebitne koščke zdrobljenih kosti.)

Navodilo za pripravo v pečici na vroč zrak ali konvekcijski pečici

1. Piščančje prsi sperite pod hladno tekočo vodo.

2. Položite jih na kuhinjsko brisačo za enkratno uporabo in jih osušite.

3. Meso dajte v plastično vrečko in jih postavite v zmrzovalnik za eno uro.

4. Vzemite piščančje prsi iz zmrzovalnika, priskrbite si oster nož in desko za rezanje.

5. Želimo enakomerne tanke rezine debeline okoli 3 mm. Trakove odrežite proti smeri vlaken, ne v smeri vlaken.

6. Vzemite mrežast pladenj iz cvrtnika ali konvekcijske pečice. Namastite ga z oljem v spreju ga rahlo poškropite. Na mrežo položite piščančje trakove, med kosi pa pustite prostor. Preostanek trakov lahko za čas pečenja postavite v hladilnik, kjer bodo počakali na drugo rundo.

7. Pladenj postavite v cvrtnik ali konvekcijsko pečico in jo nastavite na 100°C. Nastavite časovnik na eno uro.

8. Ko je časovnik končan, obrnite trakove in ponovite postopek še za eno uro. Čas bo odvisen od debeline in enakomernosti trakov, ki ste jih odrezali.

9. Trakovi so končani, ko so prozorne oranžne barve. Noben del piščanca se ne zdi "nekuhan" ali vlažen. Ponavljajte postopek, dokler ne dobite trakov, kot so prikazani na sliki.

Kako shraniti piščančje suhe rezine (jerky)

Piščančje rezine so suho meso, ki lahko zdrži več mesecev, če je bilo pravilno posušeno. Kakšen rok trajanja imajo zares, pri naši hiši ne vemo, ker ostanejo en mesec samo, če nanje pozabimo. Psi naravnost obožujejo to zdravo doma pripravljeno poslastico! Shranjujte jih v nepredušnih plastičnih ali steklenih posodah. Ni jih treba shranjevati v hladilniku ali zamrzovati.

Prisluhni, kako hrustljavi so ti priboljški!

Sharing is caring!

Ne pozabite deliti z nami kako se vaš pes sladka s piščančjim jerkijem in vaše mnenje o receptu. Označite nas nas v storiju @Pawital.si na instagramu ali delite prispevek v skupino @pasjiprijatelji na Facebooku.